Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
[...] go atrakcyjnym i praktycznym wyborem dla osób, które chcą zadbać o swoją urodę i zdrowie od wewnątrz, niezależnie od miejsca i czasu. Właśnie dlatego, wzbogacenie napoju o witaminy z grupy B znacząco podnosi jego wartość odżywczą. Dlaczego te, a nie inne witaminy? Niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (B5), czy witaminy B6 i B12 to związki, [...]
[...] porcji znajduje się 12-15 gramów tego cennego składnika. Te ekspresowe w przygotowaniu posiłki dostarczają organizmowi również niezbędne mikro i makroelementy, takie jak witaminy z grupy B, magnez, potas, cynk czy selen, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu i są niezbędne dla zachowania zdrowia. Probiotyki i moc natury [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
[...] syntezę kolagenu, to już jej kolosalne przedawkowywanie wcale nie musi służyć zdrowiu. W wielu środowiskach silnie zmitologizowana jest także witamina B12. Typowe źródła witaminy B12 w diecie to pokarmy pochodzenia zwierzęcego: wątroba, mięso (np. wołowina i jagnięcina, kurczak), mleko, jaja, ryby i skorupiaki. Czy jej przedawkowywanie np. [...]
[...] to okaże się, że już mniej niż 2 gramy pokryją całe wymagania naszego organizmu. Ze względu również na to, że beta-karoten stanowi materiał wyjściowy do wytwarzania witaminy A, nie ma ryzyka przedawkowania. Witamina B12 Gdy mówimy witamina B12 (kobalamina), pierwszym skojarzeniem najczęściej są produkty pochodzenia zwierzęcego. To [...]
[...] wykluczające produkty pochodzenia zwierzęcego (model diety wegańskiej) to ten model odżywiania będzie trudny do zbilansowania, pojawią się rozmaite problemy z podażą witaminy B12, protein, wielu rodzajów tłuszczów itd. Podsumowując: jedzenie mięsa nie jest konieczne, ale całkowita eliminacja z diety produktów odzwierzęcych wiąże się z [...]
[...] uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na podobieństwo budowy, jak sugerują specjaliści, efektywnymi zamiennikami ubichinonu mogą być też menachinony, czyli związki z grupy witaminy K2. I [...]
[...] nieprawdziwych właściwości, niektórzy twierdzą, że leczy depresję, inni że raka. Niestety, w XXI wieku łatwo rozpowszechniają się plotki. Ogólnie przyjmuje się, iż niedobory witaminy B12 nie są powszechne, najczęściej występują u osób w wieku powyżej 60 lat oraz ograniczających produkty pochodzenia zwierzęcego. Ponadto można również dostarczać [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
[...] większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom witaminy B12 znajduje się w mięsie i produktach pochodzenia [...]
[...] O ile jest możliwe zbilansowanie diety wegańskiej w taki sposób, aby bez problemu pokryć zapotrzebowanie na większość z nich, tak wydaje się, że w przypadku kwasów omega 3, witaminy B12 oraz witaminy D3 nie obejdzie się bez dodatkowego wsparcia w postaci suplementacji, lub żywności wzbogaconej tymi związkami. Będąc Weganami, musimy zdawać sobie [...]
Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]
[...] groszek, szpinak, rzepa, figi, len, chia, nasiona sezamu, wodorosty i niektóre orzechy, w szczególności migdały. „Na diecie roślinnej nie da się uzyskać odpowiedniej ilości witaminy B12” To mit. Podczas gdy weganie często przyjmują suplementy witaminy B12, niektórzy wegetarianie mają wiele innych opcji. Mogą ją pozyskiwać z jaj i produktów [...]
[...] absolutnie niezbędną nam do życia substancją, możliwą do uzupełniania jedynie poprzez spożywanie roślin, jest witamina C. Warto przypomnieć, że reguła ta dotyczy również witaminy E. Jakie natomiast związki roślinne nie są nam do życia absolutnie niezbędne, ale ich spożywanie zapewnia nam wysoki komfort egzystencjalny? Otóż chodzi tutaj w [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
[...] zdrowiu, to jednak wyłącznie ich spożywanie, jak ma miejsce w przypadku diety wegańskiej, może rodzić pewne niedobory. Dietetycy zwracają tutaj uwagę na możliwe niedobory witaminy D i B12 oraz minerałów tj. żelazo, wapń, jod selen i cynk. Często tę listę uzupełnia się o specyficzny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych - omega-3. Oczywiście [...]